Markanız için bir web sitesi kurmanın avantajlarından biri, online para kazanmanıza yardımcı olması. Halihazırda siteniz üzerinden ürün satıyor veya hizmet sunuyorsanız, hedefinize ulaşmanın yollarını zaten buluyorsunuz demek.

Ancak sitenizde reklam barındırma da dahil olmak üzere gelirinizi artırmanın daha birçok yolu var. En popüler reklam barındırma programı Google AdSense, web sitenizde reklam yayınlamanıza ve ziyaretçilerin her tıklamasında para kazanmanıza olanak tanır.

Google AdSense, sizi hızlı bir şekilde zengin etmese de sitenizdeki içeriği geliştirmenin ve aynı zamanda gelirinizi arttırmanın yaratıcı bir yolu. AdSense nedir ve Google AdSense’le para kazanma nasıl olur diye soruyorsanız doğru yerdesiniz. Bu yazıda Google AdSense’in başlıca avantajlarına ve platformdan en iyi şekilde yararlanabileceğiniz yöntemlere yer verdik.

AdSense nedir?

Google AdSense, web sitesi sahiplerinin sitelerine Google Ads yerleştirmek için kullandıkları ücretsiz bir araçtır. Bu Google reklamcılık aracı, web sitesi sahibi olarak sizi reklamlarını gösterebilmeniz için reklam verenlerle bir araya getirir.

Peki, Google AdSense nasıl çalışır? AdSense’e kaydolduğunuzda Google, sitenize reklam yerleştirmek için bir reklam açık artırma sisteminden faydalanır. Bu reklamlar, web sitenizin özelleştiği alana ve site ziyaretçilerinin ilgilendiği konulara göre seçilir. Google reklamlarını barındırmanız karşılığında Google da size reklamların aldığı her tıklama için belli bir komisyon öder.

Google AdSense kullanmanın avantajları

Sitenizde reklam yayınlamak için Google AdSense’i kullanıp kullanmayacağınızdan emin değil misiniz? İşte size programın 10 avantajı:

1. Google AdSense, sitenizden pasif gelir elde etmenin bir yolunu sunarak web sitenizden para kazanmanızı sağlar.

2. Tek yapmanız gereken küçük bir kurulum, ardından Google geri kalan tüm işleri halleder. Reklamları masaüstü ve mobil ekranlara uygun şekilde sığdırmak için boyutlandırma da dahil.

3. Google AdSense’in kullanımı ücretsiz, bu nedenle başlamanızda herhangi bir finansal risk bulunmaz.

4. Google AdSense’le çalışan çok sayıda reklam veren bulunuyor; böylece sitenizde kendi alanınızla ilgili reklam içeriğini gösterebilirsiniz. Reklam verenler, 2020 yılında aramalarda, YouTube’da ve ayrıca Google AdSense’in etkin olduğu web sitelerinde görünmek için Google’a 147 milyar dolar ödedi.

5. Sitenizde görünen reklamlar, Google tarafından önceden kontrol edilmiştir; bu nedenle reklamların belirli kalite standartlarını karşıladığından emin olabilirsiniz.

6. Sitenizde görünen reklamlar, içeriğinizle uyumludur ve ziyaretçilerin ilgi alanlarına hitap eder. Sonuç olarak, göze batmazlar ve ziyaretçilerinizin deneyimine değer katarlar.

7. Ne tür reklamları kullanacağınızı ve reklamların web sitenizde nerelere yerleşeceğini seçebilirsiniz.

8. Sitenizin görünümüne ve tarzına uyacak şekilde reklamların tasarımını özelleştirebilirsiniz.

9. En az 100 dolar kazandığınız sürece doğrudan para yatırma yöntemiyle aylık ödeme alırsınız; dolayısıyla bu ödeme gerçekten de sabit bir maaş çekine dönüşebilir.

10. Web sitenizdeki trafik arttıkça ve hedef kitleniz daha fazla etkileşime girdikçe, Google AdSense aracılığıyla kademeli olarak elde edeceğiniz kazancı arttırırsınız.

5 kolay adımda AdSense nasıl kullanılır?

Google, online para kazanmak için AdSense’in kullanımını kolaylaştırdı. Kurulum sürecini gözden geçirelim:

  1. Bir Google AdSense hesabı oluşturun

  2. Ödeme bilgilerinizi girin

  3. Web sitenizi Google AdSense’e bağlayın

  4. Reklam yerleşimlerinizi seçin

  5. Web sitenizde reklam oluşturup yayınlayın

01. Bir Google AdSense hesabı oluşturun

Yapmanız gereken ilk şey, bir AdSense hesabı oluşturmak. İlk olarak, Google AdSense sitesine gidip Başlayın butonuna tıklayın. Sonraki sayfada Google sizden üç farklı bilgi isteyecek:

  • Web sitenizin URL’si

  • E-posta adresiniz

  • Reklamlarınızı en iyi hale getirmek için özelleştirilmiş yardım isteyip istemediğiniz

E-posta adresi alanına, varsa bir Gmail adresi girin. Eğer Gmail adresiniz yoksa, bir tane oluşturmanız gerekir

.

02. Ödeme bilgilerinizi girin

Sitenizde reklam yayınlamaya başlamadan önce Google’ın, size ödeme yapmak için ihtiyaç duyduğu tüm bilgilere sahip olduğundan emin olun.

Sayfanın sol tarafındaki Ödemeler sekmesine gidin. Bu, sizi Ödemeler kontrol panelinize götürür. Reklam geliri elde etmeye başladığınızda ilgili bilgiyi burada göreceksiniz.

Şimdilik yapmanız gerekenler şunlar:

  • “Ödeme alma yönteminiz” alanını bankacılık bilgilerinizi girerek güncelleyin

  • Google’ın bilgilerinizi ve vergi ayrıntılarınızı doğrulayabilmesi için Ayarlar kısmındaki ödeme profilinizi doldurun

Ayrıca Hesap ayarlarınızı kısaca gözden geçirmek isteyebilirsiniz (buna erişmek için yine sol taraftaki navigasyona gidin). Mevcut bir Google hesabınız varsa, bilgiler güncel olacaktır. Bilgiler güncel değilse, gerekli düzenlemeleri yapın.

03. Web sitenizi Google AdSense’e bağlayın

Şimdi sıra, web sitenizi AdSense’le senkronize etmeye geldi. Bunu yapmak için sitenize özel bir kod eklemeniz gerekiyor. Bu, Google’a ilgili bölüme reklam yerleştirebileceği bilgisini verir.

İlk olarak, Google AdSense kontrol panelinizden Siteler bölümüne gidin. Ardından Site Ekle’ye tıklayın ve domain adınızı girin. Bir sonraki ekranda, web sitenize yerleştirme talimatlarıyla birlikte size özel bir kod verilecektir.

Wix kullanıcısıysanız, Google AdSense uygulamasını kullanarak web sitenizi AdSense’le kolayca entegre edebilirsiniz. Tek yapmanız gereken, uygulamayı indirmek ve ardından AdSense tarafından verilen kodu yapıştırmaktır. Daha ayrıntılı talimatlar için Wix web sitenizi Google AdSense’le doğrulamak üzere bu adımları izleyin.

Kodu sitenize yapıştırdıktan sonra Google AdSense ekranına geri dönün. Ardından, Değerlendirme Al’a tıklayın. Google, sizi bir bildirim göreceğiniz kontrol panelinize geri götürecektir.

Google’ın web sitenizi doğrulaması için iki hafta kadar bir süre beklemeniz gerekse de reklam oluşturmaya yine de avantajlı bir şekilde başlayabilirsiniz. Öyleyse, bir sonraki adıma geçelim.

04. Reklam yerleşimlerinizi seçin

Bu noktada Google’a, sitenize reklam yerleştirmesini istediğinizi söylediniz. Ancak bu reklamları nerede göstereceğinize nasıl karar vereceksiniz?

Reklamların nerede görüneceğini belirlemek için iki seçenek bulunuyor: Google’ın sizin yerinize alan seçmesine izin verebilir veya bu alanları kendiniz seçebilirsiniz. Aşağıda, her iki seçeneği de inceleyeceğiz.

Seçenek 1: Google otomasyonunu kullanın

Reklam yerleşimleri oluşturmanın en hızlı yolu, Google’ın otomatik aracını kullanmaktır. Manuel seçenek yerine bunu neden tercih edebilirsiniz?

  • Web sitesinden para kazanma konusunda çok yeniyseniz ve bu konuda yardıma ihtiyacınız varsa.

  • Özel yerleşimler yapmayı düşünüyorsunuz; ancak öncelikle Google’ın, reklamlarınızın en uygun şekilde konumlandırılması hakkında ne düşündüğünü görmek istiyorsanız.

  • Reklamlar, sitenizin herhangi bir sayfasında zaten iyi görünür – özellikle de bir yayıncı veya blog yazarıysanız; bu nedenle reklam birimlerinizi elle seçmenize gerek yoksa.

Google otomasyonunu kurmak için bilmeniz gerekenler burada:

Başlamak için Google AdSense kontrol panelinizdeki Reklamlar bölümüne gidin.

Otomatik reklamların nasıl görünebileceğini görmek istiyorsanız, “Siteye göre” başlığı altında domain adınızın yanındaki kalem ikonuna tıklayın. Google, bir sonraki ekranda web sitenizin bir görüntüsünü alacaktır:

Google bunu yapmayı bitirdiğinde, web sitenizi göreceksiniz. Yukarıdaki ilgili ikonları kullanarak sitenizin mobil ve masaüstü görünümü arasında geçişler yapabilirsiniz.

Google, sitenize otomatik olarak reklam yerleştirdiğinde bunun nasıl göründüğünü görmek için sağdaki “Otomatik reklamlar” butonunu etkinleştirin.

Aynı panelde, ne tür reklamlar görüntüleyeceğinizi de kontrol edebilirsiniz:

  • Google reklam verenlerinden sayfa içi reklamlar

  • Kendi sitenizden eşleşen içerikler (Not: Eşleştirilen içerik düzeyine erişmek için yoğun trafiğe sahip olmanız gerekir)

  • Sayfa yüklemeleri arasında vinyet reklamlar

  • Masaüstünde geniş ekran reklamlar

Sitenizde reklam göstermek istemediğiniz sayfalar varsa bunları, “Hariç tutulan sayfalar” bölümüne ekleyin.

Bu arada, Google’ın sizin için mobil reklam optimizasyonunu otomatikleştirmesine de izin verebilirsiniz. Bunu yapmak için “Genel ayarlar”a gidin.

Google otomatik reklamlarla işe koyulma kararı aldıysanız, otomasyonları açın ve Google’ın sizin için yerleşimleri otomatik olarak seçmesine izin verin.

Seçenek 2: Özel reklam yerleşimleri oluşturun

Alternatif olarak, reklam yerleşimlerinizi manuel olarak seçmeyi isteyebilirsiniz. Otomatik seçenek yerine bunu neden tercih edebilirsiniz?

  • Sitenizin her bir sayfasında reklam gözükmesini istemiyorsanız.

  • Kullanıcı deneyiminin kötü yerleştirilmiş ve rahatsız edici reklamlar sebebiyle olumsuz etkilenmemesi için sayfanın hangi bölümlerinde göründüklerini kontrol etmek istiyorsanız.

  • Sitenizin blog gönderileri, ürün listeleri, yemek tarifi sayfaları gibi bilgi veren ancak gelir getirmeyen yüksek trafiğe sahip alanlarından para kazanmak için reklamlardan faydalanmak istiyorsanız.

Kendi reklam yerleşimlerinizi oluşturmaya başlamadan önce, mevcut online reklam türlerini iyice tanımanız gerekir.

Ekran reklamları

Bunlar, web’de gördüğünüz tipik resimli banner reklamlardır. Çeşitli boyut ve şekilleri mevcut olduğundan bunları sitenizin herhangi bir yerine yerleştirebilirsiniz.

Bu reklamlarda şunları özelleştirebilirsiniz:

  • Reklam şekli: kare, dikey veya yatay

  • Reklam boyutu: duyarlı veya sabit

Feed içi reklamlar

Feed içi reklamlar, Google AdSense aracılığıyla görüntüleyebileceğiniz bir diğer reklam türüdür. Bloglar, dergiler, dizinler, ürün incelemeleri ve diğer liste benzeri içerikler için bu reklamlar, feed’inizdeki listelemeler arasında görünür.

Bu reklamlarda şunları özelleştirebilirsiniz:

  • Reklam stili: görsel üstte, görsel yanda, başlık üstte, yalnızca yazı

Yazı içi reklamlar

Feed içi reklamlara benzer şekilde bunlar, yayıncılar, eleştirmenler ve liste düzenindeki siteler için uygundur. Temel fark, reklamların içeriğinizin orta yerinde görünmesidir.

Bu reklamlarda şunları özelleştirebilirsiniz:

  • Yazı tipi

  • Başlık, açıklama ve bazen de arka plan için renk seçimi

Arama motoru reklamları

Sonuçlarda AdSense reklamlarını görüntüleyen bir Google arama kutusunu sitenize yerleştirebilirsiniz. Bu reklamlara yapılan tıklamalar için ödeme alırsınız.

Bu reklamlarda şunları özelleştirebilirsiniz:

  • Arama sonuçlarının alındığı yer: tüm web veya seçtiğiniz siteler

Link reklamları

Google, ziyaretçilerinize bir konu listesi görüntüler. Bir konu bağlantısına tıkladıklarında ilgili reklamlar gösterilir ve yalnızca bir reklama tıkladıklarında size ödeme yapılır.

Bu reklamlarda şunları özelleştirebilirsiniz:

  • Reklam boyutu

  • Yazı rengi

  • Arka plan rengi

Son adıma geçmeden önce, sitenizde sayfa sayfa gezinmenizi ve aşağıdakilere karar vermenizi öneririz:

  • Sayfanızda ne tür reklamların görüneceği

  • Reklamları tam olarak nereye yerleştireceğiniz

  • Hangi boyutun sayfanız için en uygun olacağı

Reklam yerleşiminiz ve özelleştirme seçenekleriniz üzerine düşündükten sonra, ilk reklamınızı nasıl oluşturacağınızı ve görüntüleyeceğinizi öğrenmek için sıradaki adıma geçin.

05. Web sitenizde reklam oluşturup yayınlayın

Sıra eğlenceli kısma geldi: ilk AdSense reklamınızı oluşturma.

Etrafta birçok farklı web sitesi kurucu bulunuyor ve her biri biraz daha farklı bir süreç gerektiriyor. Biz bu adımda, Wix web siteniz üzerinden AdSense reklamlarının nasıl oluşturulacağına ve yayınlanacağına odaklanacağız.

Wix sitenizde ilk reklamınızı oluşturmak için:

  1. Google AdSense’te oturum açın

  2. Reklamlar’a tıklayın

  3. Reklam Birimleri’ne tıklayın

  4. +Yeni Reklam Birimi’ne tıklayın

  5. Reklamları Görüntüle’yi seçin

  6. Sol üstte reklamınız için bir ad girin

  7. Sağdaki Reklam Boyutu’na tıklayın ve Sabit’i seçin

  8. Reklamın genişliğini ve yüksekliğini girin

  9. Oluştur’a tıklayın

  10. Reklam kodunu kopyalamak için önce Kod Parçacığını Kopyala’ya ve ardından Bitti butonuna tıklayın.

Reklam kodunu kopyaladıktan sonra, sitenizde görünmesi için bu kodu Wix Editör’de etkinleştirmeniz gerekir. Bunu nasıl yapacağınızı aşağıda öğrenebilirsiniz:

  1. Wix Editör’de Google AdSense uygulamasına gidin

  2. Ayarlar’a tıklayın

  3. Kodu uygulamaya yapıştırın ve Etkinleştir’e tıklayın (Kodu etkinleştirdikten sonra, reklamın görüntülenmesi için 48 saate kadar süreye ihtiyaç olabilir.)

İşte hepsi bu kadar. Google AdSense uygulamasını Wix web sitenize nasıl ekleyeceğiniz ve kuracağınız hakkında daha fazla bilgi için bu yazıya göz atın.

Google AdSense para kazanma: Ne kadar para kazanabilirsiniz?

Google AdSense, sizi hızlı bir şekilde zengin etmez. Ancak, web sitenizden pasif olarak gelir elde etmenin bir yoludur.

İşte size Google’ın, AdSense kullanıcılarına tıklamalar için komisyon ödemede kullandığı formül:

# adet reklam tıklanması * teklif tutarı *,68 = Komisyonunuz

Google, AdSense kullanıcılarına reklam birimlerinden elde edilen toplam kazancın %68’ini verir. Diyelim ki 100 tıklama alan bir reklamınız var ve reklam veren buna 1,00 ABD doları değerinde teklif verdi, o zaman hesaplama şu şekilde olur:

100 * 1,00 * ,68 = $68

Bundan sonra ne kadar kazanacağınız, reklam biriminiz için nasıl bir rekabet olduğuna ve reklam verenlerin tıklama başına ne kadar ücret ödemeye istekli olduğuna bağlıdır.

Web siteniz, özelleştiğiniz alan, marka otoriteniz ve bunların yanında site trafiğinizin miktarı ve kalitesi de bu faktörleri etkileyebilir. Bu nedenle, web sitenizi ve içeriğinizi olabilecek en iyi hale getirmek için gerekli zamanı harcarsanız, Google AdSense’i iyi para kazanabileceğiniz bir araç olarak görebilirsiniz.

Potansiyel kazancınızı merak ediyorsanız Google AdSense’in hesap makinesini kullanabilirsiniz. Bu hesap makinesi, aylık 50.000 sayfa görüntüleme seviyesini temel alarak başlar; dolayısıyla sitenizden ciddi kazançlar beklemeden önce onu iyi bir konuma getirmeniz gerekecektir.

AdSense kullanımında en iyi uygulamalar

Google AdSense’i kullanmaya başlamadan önce size iletmek istediğimiz birkaç ipucu daha var:

01. Düzenli olarak içerik yayınlayın

Google AdSense, web sitenizin trafiğini paraya dönüştürmekle ilgilidir. Web sitenizde trafik olmadan AdSense’ten para kazanamazsınız. Ve tabii, bunun salt sayılardan daha fazlası olduğunu da unutmayın.

Sitenizdeki reklamların fark edilmesini istiyorsanız, web sitenize gelen sabit ve etkileşimli trafiğe ihtiyacınız olacak. Yüksek kalitede içerik oluşturarak ve içeriğinizi aramalarda doğru kişilerin bulabilmesi için en iyi haline getirerek bu trafiği elde edebilirsiniz.

02. Bir sayfaya asla içeriğinizden fazla reklam yerleştirmeyin

Web siteniz, markanızın evidir; diğer şirketler için bir sürü reklamı barındıracak bir yer değil. Bu nedenle, her sayfada kaç adet reklama izin verdiğinize ve bu reklamların sayfada nereye gittiklerine dikkat etmeniz gerekir. Sonuç olarak içeriğiniz, reklamlardan daha fazla dikkat çekmelidir.

03. Sistemi oyuna getirmeye çalışmayın

Google’ın, birçoğu komisyonunuzu yapay olarak arttıran aldatıcı uygulamalara yönelik çok katı program politikaları bulunuyor. Buna; kendi bağlantılarınıza tıklamak, başkalarını reklamlara tıklamaya teşvik etmek veya AdSense’in etkin olduğu bir sayfaya yoğun trafik çekmek için bir araç kullanmak gibi birçok şey dahil. Bu hükümlere aşina değilseniz, Google AdSense program politikasını okuyun.

04. Engelleme kontrollerinden faydalanın

Google, Google Ads’i sitenizin içeriğiyle eşleştirerek oldukça iyi bir iş çıkarır. Ancak, yanlışlıkla bir rakibin reklamını veya markanızın değerleriyle uyuşmayan bir içeriği görüntülerse, bu uyuşmazlığı ortadan kaldırmak için yerleşik Engelleme kontrollerini kullanmalısınız.

05. Gözünüzü raporlarınızdan ayırmayın

Google AdSense, raporlara ayrılmış ayrı bir alana sahiptir. Reklam birimlerinizin performansını görmek için bu bölümü haftada en az bir kez kontrol edin. Böylece, sitenize daha iyi trafik çekmek, reklam yerleşimlerinizi optimize etmek ve daha fazlası söz konusu olduğunda daha bilinçli kararlar alabilirsiniz.

06. Reklamlarınızda A/B testlerini yapın

Kazanç potansiyelinizi arttırmak için yapabileceğiniz bir diğer şey de farklı reklam birimleri, yerleşimler, renkler ve boyutlarla denemeler yapmaktır. Reklamlarınız üzerinde A/B testleri yapmak için Optimizasyon başlığı altında yer alan Denemeler’i kullanın. Bu şekilde yapmak istemezseniz, değerlendirmeyi Google’ın yapmasını ve reklam birimlerinizi sizin için otomatik olarak ayarlamasını da sağlayabilirsiniz.

Silvya Benzeray

Wix Blog


Emre KOZAN ® sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir Cevap Yazın