Kendi işini kuran herkes için önemli bir aşama olan logo oluşturma; etkili markalaşma, tanınırlık oluşturma ve her sektörde pazarı domine etme açısından olmazsa olmaz bir öge.

Kendi logonuzu tasarlama yolculuğuna çıkıyorsanız bunu doğru şekilde yapmanız gerek. Zaman, düşünce, yaratıcılık ve iş birliği isteyen bu süreç, verdiğiniz emeklere kesinlikle değer. Kaliteli bir logoya sahip olmak için tasarım bilginizin olmasına veya grafik tasarımcılar için büyük bütçeler ayırmanıza gerek yok. Bu yazıda bir logo nasıl yapılır açıklayacağız.

Bu rehber size ilham bulmaktan doğru renkleri ve yazı tipini seçmeye kadar, logo tasarımında A’dan Z’ye yol gösterecek. Böylece süreci kendi başınıza tamamlayabileceksiniz. Size düşen tek şey bu rehberi kullanarak kitlenizin asla unutmayacağı bir logo oluşturmak.

Logo nedir?

Logo, bir işletmenin sembolü olarak işlev gösteren, işletmenin amacını ve kimliğinin özünü temsil eden markalı bir tasarımdır. Tıpkı Nike’ın her yerde karşımıza çıkan sembolü veya McDonalds’ın altın renkli eğrilerden oluşan M harfi gibi, logonuz markanızın yüzü olur. Kitlelerin zamanla tanıyacağı ve hizmetlerinizle, içeriklerinizle veya ürünlerinizle ilişkilendireceği bir tanımlama faktörü görevi görür.

Logolar, metin tabanlıdan görsel tabanlılara kadar birçok farklı biçimde olabilir. Logo tamamlandığında, bir işletmenin web sitesi, kartvizitleri ve ambalajlama malzemeleri gibi pazarlama ögelerine basılır.

Neden bir logoya ihtiyacınız var?

Küçük gibi görünse de logonuz işletmenizi dünyaya pazarlama açısından büyük bir rol oynar. Nihayetinde, markanızı sektördeki diğerlerinden ayıracak benzersiz misyonunu ortaya koyar. Logonuz bunu yeni ve potansiyel müşteriler için görsel bir referans işareti oluşturarak sağlar. Kitlelerle aranızda; etkileşim, sadakat ve büyümeye zemin hazırlayacak bir bağlantı kurar.

İyi bir logo nasıl olur?

Logo tasarımınızın çoğu ögesi tasarım sürecinde ortaya çıkacak olsa da aklınızda tutmanız gereken bazı önemli logo tasarım ipuçları var. Kendi grafik tasarımcınız olmadan önce, bir logoyu iyi yapan özellikleri not alın:

  • Basitlik: “Az ve öz” ifadesi hiç bu kadar doğru olmamıştı. Çoğu zaman, en sade logolar en kolay tanınanlardır. İnsanların kolayca bağ kurabileceği, basit bir mesaja sahip bir logo tasarlamaya çalışın.

  • Temsil gücü: Logonuz hedef kitlenize cazip gelmeli ve işletmenizin değerlerini yansıtmalı. Tasarımınızda kullandığınız ögelerin sektörünüzle alakalı olduğundan ve markanızı doğru şekilde temsil ettiğinden emin olun.

  • Zamana direnebilme: Logo tasarımınıza zaman içinde çeki düzen verebilirsiniz ancak bu logo son logonuzmuş gibi tasarım yapmayı hedeflemelisiniz. Kaliteye odaklanarak ve aşırı “moda” olan tasarımlardan kaçınarak, yıllarca size eşlik edecek bir logo tasarlayabilirsiniz.

  • Çok yönlülük: Nereye yerleştirilirse yerleştirilsin iyi görünen bir tasarımınız olmalı. Yeniden boyutlandırılabilen ve başlangıçtan itibaren farklı medya araçlarında sergilenebilen bir logo, markanızın görünürlüğünü artırır ve olumsuz kısıtlamaları önler.

10 adımda logo nasıl yapılır?

Kendi logonuzu oluştururken, size yardımcı olabilecek en iyi logo oluşturucuyu bularak işe başlayın. Wix Logo Oluşturucu, logonuzu istediğiniz şekilde oluşturabilmenize ve tasarım ayrıntılarını basitçe özelleştirebilmenize imkan tanır.

Tabii ki her zaman bir grafik tasarımcıyla anlaşmanız mümkün ancak bu biraz maliyetli olabilir ve henüz böyle bir kaynağa sahip olmayabilirsiniz. Logo nasıl yapılır diye merak ediyorsanız aşağıdaki adımları takip etmek size sorunsuz ve tatmin edici bir logo oluşturma süreci sağlayacaktır:

  1. Marka kimliğinizi tanımlayın

  2. İlham arayın

  3. Logo stilinizi belirleyin

  4. Ne tür bir logo istediğinizi seçin

  5. Renk şemasına karar verin

  6. Bir font seçin

  7. Logonuzu oluşturun

  8. Sonuçları iyileştirin

  9. Son kararı verin

  10. Logonuzu kullanmaya başlayın

01. Marka kimliğinizi tanımlayın

Logonuz işletmeniz için çok önemli ancak işletmeniz sadece logodan ibaret değil. Markanız logo haricinde birçok bileşenden oluşur. Web sitesi, yazılı içerik ve pazarlama materyalleri bunlardan yalnızca birkaçı. Tüm bu parçaların ortak bir hedefi var: İşletmenizi başarılı bir şekilde temsil etmek ve pazarlamak için tam bir marka kimliği oluşturmak.

Marka kimliği, markanızın misyonunu tüm dünyaya iletmek için kullandığı kendine özgü üslup ve görünümdür. Marka kimliğinin işletmenizin ruhu olduğu söylenebilir. Bu bakımdan, işletmenin görsel ve yazılı ögeleri aracılığıyla başarıyla yansıtılabilmesi gerekir.

Bunu aklınızda bulundurun. Logonuz, markanızın kimliğiyle tutarlı olsun.

02. İlham arayın

İlham iki şekilde gelebilir; dışarıdan ve içeriden. O yüzden bu adımı ikiye ayıracağız.

Öncelikle, çevrenizdeki logoları inceleyin. Her gün karşılaştığınız en iyi logolara dikkat edin ve proaktif olup internette araştırma yapın. Farklı tasarım bloglarına, Pinterest panolarına veya başarılı tasarımcıların Behance hesaplarına göz atarak alakalı logo trendleri keşfedebilir ve ilginç logo fikirleri bulabilirsiniz.

Rakiplerinizle ilgili araştırma yapmak da logo tasarım sürecinizde size ilham verebilir. Bu şekilde, sektördeki diğer kişilerin neler yaptığını görebilir, işe yarayan ve yaramayan yaklaşımları not edebilir ve en önemlisi, logonuzun başka bir logoya benzemediğinden emin olabilirsiniz.

Daha sonra, ilhamı içinizde arayın. Mükemmel logoya dair algınız etrafında beyin fırtınası yapmaya vakit ayırın. Bu işi ciddiye alın ama resimli bir ilham panosu oluşturarak veya markanızı tanımlayan sıfatları listeleyerek eğlenceli hale de getirebilirsiniz. Meslektaşlarınızı ve dostlarınızı bir araya toplayarak fikir toplamayı da düşünebilirsiniz.

Kendi kendinizle ve ekibinizle yaşadığınız bu kreatif anlar, markanızın mesajını ve amacını özetlemek açısından önemlidir.

03. Logo stilinizi belirleyin

Herhangi bir logodaki ögelerin kombinasyonu, bütünlüklü bir stil oluşturur. Tıpkı güzel sanatlarda olduğu gibi, bir logonun da çok çeşitli estetik stillere sahip olabileceğini fark etmişsinizdir.

Logonuzun stiline karar vermek sezgisel bir adım gibi görünse de, bunu, marka kimliği ögeleri ve aldığınız ilham üzerinde düşünürken yapmanız gerekir.

Markanız klasik mi? O halde sofistike fontlara ve sade renk şemalarına sahip bir logo tasarımı tercih edebilirsiniz. Markanız minimalist mi? Bu durumda karmaşık görsellerden kaçınabilir ve modern bir logo tasarımı tercih edebilirsiniz. Markanız iddialı mı? Bu durumda cesur soyut tasarımlar veya trend olan logo düzenleri kullanabilirsiniz.

Hangi stile karar verirseniz verin, esas yaratım sürecine başlamadan önce bunu belirlemek, logonuzu verimli kılabilecek ögeler konusunda fırsat kollamanıza yardımcı olur.

04. Ne tür bir logo istediğinizi seçin

Logo tasarımı hakkında düşünürken, farklı logo türleri olduğunu aklınızda bulundurun. Başyapıtınızı tasarlamadan önce, logoların düz metinden sembollere veya tekil bir görsele kadar alabileceği çeşitli biçimler de dikkate alınmalı. Bunların her biri, tasarımınızın sonucunu değiştirir. Marka kimliğinize ve onu görecek olan kitlelere en uygun tür hakkında düşünün.

Wordmark (Kelime işareti)

Kelime işareti, yalnızca belirli bir yazı tipinde sunulan harflerden oluşur. Bu tür bir logoda markanızın adı yer alır ve akılda kalıcı bir ada sahipseniz harika bir tercih olabilir.

Lettermark (Harf işareti)

Kelime işaretine benzer olarak, lettermark ya da diğer adıyla monogram logo tasarımı da tipografi temelli olur. Ancak monogramlarda yalnızca işletmenizin baş harfleri yer alır.

Logo sembolü

Marka işareti veya resimli işaret olarak da bilinen logo sembollerinde, markanızı temsil etmek için tek bir sembol kullanılır (metinsiz). Marka işaretleri doğru tasarlandığında viral olma potansiyeline sahip ancak işletmenizin adını kullanmadan ilk etapta tanınabilirlik sağlamanın zor olduğunu unutmayın.

Soyut logo

Resimli anlatımdan uzaklaşan soyut logo, tamamen benzersiz bir görsel oluşturmak için geometrik şekillerden faydalanır. Bu gelişigüzel sembol, zaman geçtikçe markanızla özdeşleşir.

Soyut logolar benzersiz olmakla kalmaz. Kitlelerin yerel referansları anlaması veya yabancı bir dildeki metinleri okuması gerekmediğinden, küresel bir firma olma yolu da açarlar.

Amblem

Amblem şeklindeki bir logo daha klasik bir stilde olur. Genellikle içinde metin bulunan rozet, mühür veya arma biçimlerindedir. Geleneksel bir ruha sahip olsa da amblem logolar başarılı şekilde modernleştirilebildi ve 20. yüzyılın sonundan günümüze dek marka çalışmalarında kullanılıyor.

Kombinasyon

Adından da anlaşılacağı gibi, kombinasyon biçimli bir logoda hem metin hem de görsel yer alır. Maskot içeren bir harf işareti, logo sembolü içeren bir kelime işareti veya soyut tasarım ya da aklınıza gelebilecek her türlü kombinasyon kullanılabilir. Yeni başlayanlar için kombinasyon kullanmak verimli olur. Görsel ve metin bir arada çalışarak markanızın tanınırlığını artırır.

05. Renk şemasına karar verin

Renkler tek başına bile çok büyük bir güce sahip. Renk psikolojisi bize, farklı renklerin ve tonların kitlelerin duygularını harekete geçirerek davranışlarını etkileyebildiğini söylüyor. Logonuzun renk şemasını seçerken iki amaca uygun hareket etmeniz gerek: Müşterilerinizden istediğiniz tepkiyi alabilmek ve markanızın tanınırlığını artırmak.

Logo rengi seçenekleri söz konusu olduğunda logoları üç kategoriye ayırmak mümkün: Siyah-beyaz logolar, tek renkli logolar veya renk kombinasyonlu logolar. Şık ve minimalist veya klasik bir stil istiyorsanız logonuz için siyah-beyaz bir tema daha uygun olabilir. Tek renkli (monokrom) logolar, hem kelime işaretleri (wordmark) ve harf işaretleri (lettermark) ile uyum sağlar hem de tek bir rengi markanızla ilişkilendirerek güçlü bir etki yaratabilir. Bunun başarılı örnekleri arasında Coca Cola’nın simgeleşmiş kırmızısını veya Tiffany&Co mavisini sayabiliriz.

Renk kombinasyonları da güçlü bir etki yaratır. Doğru renk karışımı, soyut bir logo tasarımına mükemmel uyum sağlar ve kombinasyon logo türünde de çeşitlilik ve derinlik yaratır. Bu yolu tercih ederseniz yalnızca 2-3 renk tonuna bağlı kalmanız önerilir. Renk kombinasyonunuzun tamamlayıcı mı (renk çarkında birbirinin karşısında duran renkler) yoksa analog mu (renk çarkında yan yana duran renkler) olmasını istediğinize karar verin.

Unutmayın: Logonuzun renkleri, tutarlılık sağlamak için marka kimliğinize göre şekillenmeli.

06. Bir font seçin

Tasarımınızda kelime işareti (wordmark), harf işareti (lettermark) veya kombinasyon kullanmayı planlıyorsanız logonuz için en iyi fontlar hakkında düşünmeniz gerekir. Renk seçiminize benzer şekilde, font seçiminiz de logonuzun karakterini ve görünürlüğünü pekiştirmeli. Sınırsız font seçeneği bulunsa da; çıkıntılı (serif), çıkıntısız (sans serif), el yazısı (script) veya yüksek stilizasyona sahip fontlar gibi temel font ailelerinden bazılarını seçerek veya eleyerek işe başlayabilirsiniz.

Seçtiğiniz font, logo tasarımınıza farklı şekillerde uygulanabilir. Minimalist bir tasarım, basit bir çıkıntılı veya çıkıntısız font kullanmanızı gerektirebilir. Sade, okunaklı ve anlaşılır bir seçenek iyi olur. Kombinasyon türündeki bir logo üzerinde çalışırken de sade ve okunaklı font ihtiyacı geçerli olabilir ancak burada fontun hizalanmasını ve görsel-metin dengesini de hesaba katmak gerekir.

Tipografi bazen ilginç şekillerde kullanılarak başlı başına ilgi çekici bir tasarım ögesi haline gelebilir. Son zamanlarda birçok marka, kelime işaretleri veya harf işaretlerini üst üste binen metinler veya öne çıkan süslemeli fontlarla tasarlamaya çalışıyor.

07. Logonuzu oluşturun

Ögeleri genel hatlarıyla belirledikten sonra sıra Logo Oluşturucu’yu kullanmaya geldi. Kendi kendinizin tasarımcısı olabilir ve logo hayaliniz gerçeğe dönüşünceye kadar deneme yapabilirsiniz.

Bu platform, size adım adım talimatlar vermek için yapay zeka kullanır. Sistem size yukarıda ele aldığımız konulara benzer sorular sorarak işletme adınızı girmenizi, marka kimliğini açıklamanızı, markanızın stilini ve karakterini tanımlamanızı ister. Ardından, arasından seçim yapabileceğiniz ve düzenleyerek özelleştirebileceğiniz bir dizi sonuç oluşturur.

Bir grafik tasarımcıyla çalışıyorsanız vizyonunuzu anlattığınız nokta burasıdır. Böylece tasarımcıya, üzerinde çalışmaya başlayabileceği örnek logo seçenekleri oluşturma imkanı tanırsınız.

08. Sonuçları iyileştirin

Belki de ilk logo tasarımı denemenizde başarılı olacaksınız ama logo oluşturucunun veya grafik tasarımcının ürettiği seçeneklere dönüp sonuçları iyileştirmek ve özelleştirmek istemeniz daha olası.

Logo seçeneklerinizi bu adımda düzenleyip rötuşlayabilirsiniz. Logo boyutu, yerleşim, renkler, fontlar, stil ve görsellerle ilgili ince ayarlar yapmak için istediğiniz sonucu elde edinceye kadar sunulan araçları kullanın.

İpucu: Son kararınızı vermeden önce beğendiğiniz birkaç farklı tamamlanmış logo ve varyasyon oluşturmanız önerilir.

09. Son kararı verin

İşte bu! Artık beğendiğiniz logo seçenekleri elinizin altında. Sıra, tasarımınızla ilgili nihai kararı vermeye geldi. Logo sizin logonuz ve son söz sizin ama yine de tasarımlarınızı güvendiğiniz meslektaşlarınıza, dostlarınıza veya ailenize gösterip onların yorumlarını almanız iyi olur.

Sosyal medyayı aktif kullanıyorsanız kitlenize anket yaparak daha fazla geri bildirim alabilirsiniz. Logo seçeneklerinizi akışınızda paylaşıp takipçilerinizden sonuçları oylamalarını isteyin. Bu hem insanların tepkisini görmenin harika bir yolu, hem de yeni görsel kimliğinize ilgi çekeceği kesin olan akıllıca bir pazarlama taktiği.

Geri bildirimleri aldıktan sonra uygulayıp uygulamamak size kalmış. Bu kişilerin ideal kitlenizi temsil ettiğini unutmayın. Karar vermeden önce onların yorumlarını dinlemek, hem ilginç hem de değerli olacaktır.

Son olarak, sonuçlar üzerinde düşünün ve hem kitlenize hitap eden hem de vizyonunuza uygun olan bir logo tasarımı seçin.

10. Logonuzu kullanmaya başlayın

Artık sevdiğiniz ve beğendiğiniz bir logonuz var. Şimdi logonuzu işlerinizde kullanma zamanı. Logonuzun yüksek kaliteli görsellerini indirerek işe başlayın. PNG ve JPG dosyaları, web sitenizde ve sosyal medya platformlarında iyi sonuç verir. Vektör dosyaları (SVG veya PDF) daha fazla ölçeklenebilirlik imkanı sunarak, logonuzun her boyutta ve her türlü basılı materyalde kaliteli görünmesini sağlar.

Logo dosyalarınızı indirdikten sonra, markanızın tüm pazarlama ögelerine yerleştirmeyi unutmayın. Bu ögeler web siteniz, kartvizitleriniz, ambalajlama malzemeleriniz ve markalanmasını istediğiniz diğer her şey olabilir. Logonuz bu platformlardan bazıları için fazla karmaşıksa uyumlu ve daha basit bir logo varyasyonu oluşturabilirsiniz. Bu özellikle web sitenizin favicon’u veya logo alanının daha küçük olduğu ambalajlar için faydalı olabilir.

Son olarak, logonuzu ve gelecekte başvurulabilecek teknik özellikleri markanızın stil kılavuzuna ekleyin. Böylece, işletmeniz büyümeye ve evrilmeye devam ederken görünümü tutarlı kalabilir.

Silvya Benzeray

Wix Blog


Emre KOZAN ® sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir Cevap Yazın