Doğru insanları işe almak, işletmelerin başarısı açısından her zaman çok önemli olmuştur. Bu nedenle, pazarlamacılar gizlilik ile ilgili konulara daha fazla zaman harcadıkça, adaylarınızın veri etiği ve güvenliği hakkında neler düşündüklerini anlamak da giderek daha önemli hale geliyor.
Elbette doğru çalışanları bulmanın anahtarı doğru soruları sormak. Think with Google, mülakatta hangi soruları ve neden bu soruları sorduklarını öğrenmek için sektördeki çeşitli uzmanlarla görüştü. İşte gizliliğe öncelik veren bir kültür inşa etmek için en çok yöneltilen sorulardan bazıları:
Katie Eyton’ın mülakatlar için olmazsa olmaz sorusu:
“Gizlilik sizin için ne ifade ediyor?”
“Bu çok açık uçlu bir soru ve hemen bir tepki alıyorsunuz. Bazı adayların birden suratı asılıyor. Gizliliği bir angarya olarak gördüklerini hemen anlayabiliyorsunuz. Ancak size bir veri ihlaliyle ilgili düşündürücü bir kişisel deneyimden bahsenler de oluyor. Bu soruya verilen yanıt, adayın bu konulara yaklaşımını değerlendirmenize yardımcı olacaktır.”
“İdeal olarak aradığınız tüm becerileri tek bir kişide asla bulamazsınız. Ancak başarının en önemli göstergesi tutumdur. Herkes yeni beceriler edinebilir. Ancak birine umursamayı gerçekten öğretemezsiniz. Gizliliğe öncelik veren bir kültür oluşturmak için insanlar ve onların verileri hakkında özenli ve düşünceli davranan kişilere ihtiyacınız var.”
David Campos’un mülakatlar için olmazsa olmaz sorusu:
“İş arkadaşlarınızla gizlilik hakkında zor bir konuşma yaptığınız bir zamanı anlatın. Sonuç ne oldu?”
“Adayınızın gizlilikle ilgili tüm temel bilgileri anladığını belirledikten sonra, bu sorulması gereken çok önemli bir soru. Bu soru, bir adayın meslektaşlarını ikna etme ve belirsiz alanlarda onlara rehberlik etme becerisine sahip olup olmadığını gösterecektir.”
“Nestlé’de, iş arkadaşlarının işleri nasıl yapması gerektiğini dikte edecek adayları işe almaktan kaçınıyoruz. ‘Bunu yapamazsınız, çünkü düzenlemelere aykırı’ demelerini istemiyoruz. Bu çok siyah beyaz bir yaklaşım. Belirsiz gri alanları da başarılı bir şekilde ele alabilen insanlara ihtiyacımız var. İnsanları etkileme ve kendinizi onların yerine koyma gibi sosyal beceriler de kritik önem taşıyor.”
Alex Davies’in mülakatlar için olmazsa olmaz sorusu:
“Veri bütünlüğünü sağlarken kullanıcı gizliliğini de korumak için hangi stratejileri, taktikleri veya teknolojileri kullanırdınız?”
“Ölçüm açısından bakıldığında, bu açık uçlu soru bir adayın kullanıcı gizliliği konusunu ne denli kavradığını ölçmenize ve etik spektrumda nerede olduğunu görmenize yardımcı olur. Ayrıca, devreye girecek çeşitli teknolojiler hakkındaki yetkinliklerini ve bilgilerini de değerlendirirsiniz. Kullanıcı gizliliği konusunu atlatmak için size “hack” fikirleri veriyorlarsa bu büyük bir tehlike işaretidir. Çünkü kullanıcı gizliliğine saygı duymak ölçümün merkezinde olmalı.”
“Geleceğe yönelik veri bütünlüğü planları yapabilecek adaylar arıyorum. Onlardan üç kilit konuyu ele almalarını beklerim. Birincisi, rıza göstermeyen kullanıcılar sebebiyle ortaya çıkan veri eksikliğini telafi edebilecek veri modelleri oluşturma. İkincisi, artımlı veriler sağlamak için sunucu tarafı etiketleme gibi teknolojik iyileştirmeler. Son olarak, eşleşme oranlarını artırmak ve üçüncü taraf çerezlerine gereksinimi ortadan kaldırmak için birinci taraf veri eşleştirmesi.”
“Bana kuruluşunuzda değişime öncülük ettiğiniz bir zamandan bahsedin.”
“Gizliliğe öncelik veren bir şirketin büyük kurumsal değişikliklere hazır olması gerekir. Pazarlama sektörü sürekli değişiyor. İşe alınan her yeni çalışanın da bu değişikliklere ayak uydurma konusunda rahat olacağını bilmek istiyorum. Bana kuruluşlarında teknolojiyi kullanarak değişime ne zaman öncülük ettiklerini söylemelerini istiyorum. Büyük bir hedefe doğru ilerlerken çeşitli karmaşık ihtiyaçları dengeleyebileceklerini kanıtlamaları gerekiyor.”
Ivana Bartoletti’nin mülakatlar için olmazsa olmaz sorusu:
“Gizlilik alanına nasıl ve neden girdiniz?”
“Adaylara her zaman gizlilikle ilgilenmeye nasıl başladıklarını sorarım. Aldığım yanıtlar beni hep şaşırtıyor. Verdikleri cevaplardan konuyla ilgili görüşlerini, olgunluklarını ve meraklarını hissedebiliyorsunuz. Aynı zamanda yeni beceriler kazanmaya ne kadar istekli oldukları da ortaya çıkıyor.
“Birinin nasıl bir geçmişe sahip olduğu hiç umurumda değil. Hukuk, güvenlik, veri yönetimi gibi farklı deneyimlere sahip insanları memnuniyetle işe alabilirim. Asıl ilgilendiğim şey, bir adayın gizliliğe önem vermesini sağlayan kişisel yolculuğu. Bir dereceye kadar, beceriler sonradan edinilebilir. Öğrenilemeyen şey ise tutkudur. Gizlilik, her gün değiştiği için çok dikkatli olmamızı gerektiren bir konu. Kendini gündemi sürekli takip etmeye adamış çalışanlara ihtiyacımız var.”
Bu işe alım soruları, bir adayın teknik yeterlilikleri önemli olsa da tutum, tutku ve değişime yön verme becerisinin de işe alım sürecinde dikkate alınması gereken çok önemli özellikler olduğunu gösteriyor.
Bu mülakat sorularından bazılarını benimsemek, gizlilik merkezli bir kültür inşa etmenize yardımcı olacaktır. Sorunlara etik çözümler bulan, sürekli değişen mevzuata uyum sağlayan ve sürekli gelişen gizlilik yolculuğuna iş arkadaşlarını da dahil edecek adayları bu sorular sayesinde belirleyebilirsiniz.
Gizlilik merkezli bir kuruluş inşa etmek hakkında diğer uzman görüşlerini mi öğrenmek istiyorsunuz? Sonraki makale bir tık uzağınızda.
Emre KOZAN ® sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.