genellikle bir dizi rakam, harf ya da kelimelerin (zaman zaman fonetik alfabe kullanılarak) yayınlandığı, kaynağı belirsiz, uygun şartlar altında tüm dünyaya yayın yapabilen kısa dalga radyo istasyonlarına “rakam istasyonları (number station)” adı veriliyor.
bu istasyonlardan duyulan sesler genellikle mekanik olarak üretiliyor. mesajlarda dil yelpazesi oldukça geniş ve kullanılan sesler genellikle kadın sesleri olmakla beraber ara ara erkek ve çocuk sesleri de kullanılıyor.

rakam istasyonlarının birinci dünya savaşı’ndan bu yana yıllardır yayında olmalarına rağmen, ne amaçla kullanıldıkları hakkında hala kesin bir bilgi yok. yayınların, hükümetlerin gizli ajanları, casusları ile iletişim kurmak için kullanıldığını, ufolardan ya da uzay gemilerinden gönderilen sinyaller, kodlanmış at yarışı sonuçları ya da uyuşturucu kaçakçılarının haberleşme sistemi olduklarını savunan varsayımlar ortaya atılmış fakat hala ne için kullanıldıkları sorusuna, doğruluğundan emin olunabilecek bir cevap bulunamamış. deliller, popüler varsayımlardan biri olan; “yayınların hükümet ajanları tarafından, casuslara mesaj yollamak için kullanılan bir iletişim yöntemi” olduğu varsayımını destekler nitelikte. bu varsayıma göre sözkonusu mesajlar, düşmanların şifreleri çözmesini nerede ise imkansız kılan ve çok güvenli bir şifreleme sistemi olarak kabul edilen one-time pad (OTP) yöntemi ile şifrelenmiş. bu şifreleme yöntemi hakkında daha fazla bilgi için ekşi sözlük’ten “one time pad”, “bir kerelik bloknot” ve “vernam cipher” başlığı altındaki entryleri inceleminizi öneririm.

\
rakam istasyonlarının karakteristik özellikleri çok çeşitli. kimileri rastgele zamanlarda yayın yaparken, kimileri de belirli bir zaman çizelgesini takip ediyor. sayılar, kelimeler, harfler, notalar ya da mors kodları aracılığı ile bilgileri veren sesler, banttan ya da canlı yayın olabiliyor. yayınlar genellikle saat başlarında ya da her yarım saatte bir başlıyor ve her yayın, yayının yapıldığı istasyonu ve/veya hedef dinleyiciyi tanımlayan bir giriş ya da sunumla başlıyor. bu giriş ve sunumlar numerik ya da fonetik “kod adlar” (örn. “charlie india oscar”, “250 250 250”), karakteristik sözler (örn. “¡atención! ¡atención!”, “1234567890”) ve zaman zaman müzikal ya da elektronik sesler (örn. “the lincolnshire poacher”, “magnetic fields”) formunda oluyor.

\
genellikle şifreli mesaj başlamadan önce giriş/sunum bölümü belli bir süre boyunca tekrar ediyor ve mesaj iletildikten sonra, istasyon karakteristik bir biçimde yayını sonlandırıyor. genellikle yayın sonlandırılırken, istasyonun kullandığı dilde “end (son)” kelimesiyle anlam bakımından benzeşen (örn. “end of message, end of transmission”; “ende”; “fini”; “final”; “konec”) kelimeler kullanılıyor. kimi istasyonlar (özellikle eski sovyetler birliği kaynaklı olanlar) yayını bir seri sıfır ile (örn. “000 000”) sonlandırırken, kimileri de müzik ya da çeşitli seslerle yayına son veriyor.
şifrelenmiş mesajları, bilgisayar desteği olmaksızın çözme yöntemlerinden “if it had not been for 15 minutes (chapter 7)”‘da bahsedilmiş.

spynumbers.com’da istasyonlar hakkında bir çok detay bulunuyor. mesela şu adresten, daha önceden yayın yapmış ve şu anda yayın yapma olasılığı olan frekansları görebilir, şu adreste ise yeni başlayan meraklılar için ipuçlarını okuyabilirsiniz.

akin fernandez
akin fernandezyayınlar, akin fernandez adlı meraklı bir kaçık tarafından üç dört yıl boyunca takibe alındıktan sonra, 1997 yılında the conet project: recordings of shortwave numbers stations adında, dört cdlik bir kolleksiyon halinde satışa sunulmuş. şu adresten rakam istasyonlarında yayınlanan çok sayıda mesajı dinleyebilirsiniz. biz bütün yayın kayıtlarını dinledik, hatta repeat’te unuttuğumuzdan, kapatmayı ancak “fünf.. noyn.. fünf..” diye diye nirvanaya ermemize 3 dakika kala akıl edebildik. eğer mesajları radyodan dinlemeye niyet ederseniz 2 MHz – 30 MHz kapsamlı tek yan bantlı (SSB) ve am bir kısa dalga alıcısına ihtiyaç duyacaksınız.
rakam istasyonu yayınlarının kullanıldığı müzik, film ve televizyon yapıtlarından örnekleri wikipedia’dan inceleyebilir, mysteries of radio adlı websitesinden de rakam istasyonları hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

konuya dikkatimizi çeken damn interesting makalesine de buradan ulaşabilirsiniz.


Emre KOZAN ® sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir Cevap Yazın