Müşteriler, markalardan gizliliklerinin ciddiye alınmasını istiyor. Çoğu pazarlamacı şu gerçeğin farkında: Gizlilik konusunda doğru adımları atmak pazarlama departmanı dışındaki iş arkadaşlarının da katılımını gerektirir.
Uzmanlara gizlilik odaklı bir kuruluş inşa etmek için neler gerektiğini sorduk. Verdikleri cevaplar hem düşündürücü hem de birbirinden farklıydı.
Elbette, güçlü bir gizlilik odaklı kültürün tepeden başladığını duyduk. Ancak kurumsal yönetimi geliştirmek, departmanlar arası işbirliğini güçlendirmek, güven oluşturmak ve müşteri deneyimini iyileştirmek için bazı pratik stratejiler de öğrendik.
Değişim için çalışmak gerekir ama bu emeğin karşılığını alırsınız. Uzmanlarımız, gizliliğe öncelik veren işletmelerin yürüttüğü pazarlama çalışmalarının daha iyi performans gösterdiğini açıkça belirtiyor. Nasıl başlayacağınızı buradan öğrenebilirsiniz:
“Gizlilik konusunda hikaye anlatıcılara ihtiyacımız var”
“Kuruluşların gizlilik konusunda hikaye anlatıcılara ihtiyacı var. Bu konunun insan tarafını biraz daha öne çıkaracak kişilere ihtiyacımız var. Burada söz konusu olan sadece bir web sitesindeki veriler veya gizlilik uyarıları değil. Asıl önemli olan şey, insanları ve onların itibarını nasıl ele aldığımız. Bazı liderler, ekiplerini yanlış bir şey yaptıklarında karşılaşacakları para cezaları konusunda uyaracaktır. Ancak en iyi liderler, kuruluşun gizlilik öncelikli bir yaklaşımı benimseyerek neler kazanabileceğini vurgulayan hikaye anlatıcılardır.”
Etkili hikaye anlatımı, herkesin birlikte çalışmasını ve aynı dili konuşmasını sağlamak açısından çok önemli.
“Ekibimde bu konuda görüş birliği oluşturmak için bazen onlarla son günlerde haber olan gizlilik hikayeleri hakkında konuşuyorum. Sorunlar, ikilemler ve olası çözümler üzerinde konuşuyoruz ve örnek olaylar üzerine yapılan bu beyin fırtınaları herkesi aynı noktada buluşturuyor. Ekibimde farklı konularda deneyimli olan insanlar var; güvenlik, hukuk, veri yönetimi ve daha fazlası. Etkili hikaye anlatımı, herkesin birlikte çalışmasını ve aynı dili konuşmasını sağlamak açısından çok önemli.”
“Şu anda hakim olan şirket kültüründe departmanlar arası iletişim zayıf. Avukatların gizlilik hakkında söylediklerini mühendisler anlayamıyor. Avukatlar da mühendisleri anlamıyor. Ekipler birbirleriyle konuşuyor olsa da iletişim bozuklukları mevcut. İletişimin ve işbirliğinin önündeki bu engelleri ortadan kaldırmak için kuruluş genelinde herkesin anladığı ortak bir dil geliştirmek önem taşıyor. Bu da liderlerin geniş bir tartışma forumu oluşturma veya yeni disiplinlerdeki çalışanlar için beceri geliştirme fırsatları sunma gibi yeni girişimler başlatmasını gerektiriyor. (Örneğin, mühendisler de hukuktan anlamalı). Bu çapraz becerilere sahip olmak, çalışanların birbirleriyle bağlantı kurup bu ortak dili öğrenmesine ve geliştirmesine yardımcı oluyor. İşte gerçek bir fark görmeye başladığımız nokta da tam burası.”
“Yerel uygulamadan gizlilik elçileri sorumlu”
“Gizliliğe öncelik veren bir kuruluş inşa etmek, ekibin tamamına sorumluluk vermekten başlar. Her ekip, sorumluluklarının farkında olmalı. Bu sadece en üst düzeydeki kişinin işi değil. Bu yaklaşım, Nestlé’nin 270.000’den fazla çalışandan oluşan küresel bir kuruluşta gizlilik standartlarını uygulamasına yardımcı oldu.”
“Küresel politika, standartlar ve yönetişimden direkt olarak gizlilik ekibim, pazar düzeyindeki yerel uygulamadan ise bir gizlilik elçileri ağı sorumlu. Elçilerimiz genellikle verilerin korunmasıyla ilgili ihtiyaçları çok iyi anlayan IT güvenliği departmanından seçiliyor. Tabii hukuk departmanından elçilerimiz de var. Bu elçilerle aramızda sürekli açık olan iletişim kanalları sayesinde yerel ekiplerinden izole olmadıklarından emin olabiliyoruz. Başarılı olmaları için ihtiyaç duydukları destek ve araçları sunuyor, düzenli tartışmalar ile herkesin bağlantıda kalmasını sağlıyoruz.”
“Nestlé’de gizlilik söz konusu olduğunda, üç ayrı savunma hattımız var. Birincisi, verileri işleyen çalışanlar ve yöneticilerden her biri. İkincisi, az önce bahsettiğim gizlilik topluluğumuz. Üçüncüsü de şirket içi denetçiler. Denetçilerimiz olması, bu konuyu ciddiye aldığımızı belli ediyor. İster Bangladeş ister İtalya’da olsun, hem küresel hem de piyasa düzeyinde çalışan denetçiler, gerektiğinde harekete geçebilmemiz için tehlike işaretlerini hızlı bir şekilde belirlemek üzere aynı, tutarlı çerçeveyi kullanıyor.”
“Üç yıl önce, gizlilik konusu sektörün gündeminde bu kadar öncelikli değildi. Geleceğe baktığımda, gizliliğin her zaman önemli olacağını düşünüyorum. Devletler sadece kanun çıkarmakla kalmıyor, aynı zamanda düzenleyicilere de yatırım yapıyorlar. Bu da bence gelecekte olacakların habercisi. Şirketler yaklaşan değişikliklere hazırlıklı olmalı.”
“Akıllı süreçler yoluyla doğru kültürü oluşturun”
“Hiç kimse C-level yöneticilerden her birinin gizlilik mevzuatının inceliklerini anlamasını beklemiyor. Ancak gizlilik konusunda yol göstermesi için yine üst düzey liderliğe ihtiyacınız var. CEO bile umursamıyorsa başkası neden umursasın? İnsanların endişelerini dile getirme konusunda kendilerini rahat hissettikleri bir kültür yaratmak önemli.”
“Akıllı süreçler yoluyla doğru kültürü oluşturabilirsiniz. Omnicom Media Group U.K.’de, herhangi bir veri yanlışlığıyla başa çıkmak için net bir sürecimiz var. Örneğin, bir müşteri bize yanlışlıkla veri gönderirse ekip üyeleri için yürürlükte olan raporlama mekanizmaları bulunuyor. Ayrıca, bir ekip yeni bir projeye başlarken gizlilik ve pazarlama metrikleriyle ilgili örtüşen hususlar hakkında düşünmelerine yardımcı olacak bir planlama süreci başlattık. Çalışanların gizlilik, risk ve veriler hakkında en baştan düşünmelerini sağlıyoruz.”
Avukatları, gizlilik uzmanlarını ve müşterileri içeren bir veri etiği kurulu karşısında kendi sorumluluklarımızı üstleniyoruz.
“Omnicom Media Group U.K.’de ayrıca avukatlar, gizlilik uzmanları ve müşterileri de içeren bir veri etiği kurulumuz bulunuyor. Bu kurulda, gizlilikle ilgili konularda sorumluluklarımızı yerine getirip getirmediğimiz ele alınıyor. Bu bakış açıları yelpazesi, gizlilik konularında daha güvenle karar vermemize ve yaklaşımımızda son derece saygılı olmamıza yardımcı oluyor.”
“Sadece ayak uydurmakla kalmayın, gerçekten uyum sağlayın”
“Gizlilik, iki yıldır sektörde konuşulan başlıca konu oldu. Şu ya da bu şekilde gizlilik hakkında konuşmadan geçen bir gün yok. Sektör başlangıçta gizlilik sorunlarını atlamak için hızlı düzeltmeleri belirlemeye çalıştı. Neyse ki bu konuda yapılan görüşmeler ilerledi ve şirketler artık gizlilik uygulamalarını operasyonlarına dahil etmek için uyarlamalara odaklanıyor. 2022’deki slogan: “Sadece ayak uydurmakla kalmayın, gerçekten uyum sağlayın”.
“Kurumsal liderler bir baş veri sorumlusu, bir baş uyum görevlisi veya her ikisini birden atayarak doğru tonu belirleyebilir. Bu kişiler, sınır ötesi çalışma için önem taşıyan coğrafyalar arası yasal düzenlemeler hakkında bilgi sahibi olmalı. Bu roller değişim için katalizör görevi görür ve hukuk, pazarlama, teknoloji veya analitik olsun, tüm ekipleri bir araya getirir.”
“Sonrasında ekipler, kullanıcı ve kullanıcı yolculuğu hakkında düşünmeli. Kendinize şunu sorun: “Müşterilerimiz verileriyle ne yaptığımızı bilselerdi nasıl hissederlerdi?” Bu soru, ekiplerin eylemlerinin etik olup olmadığını belirlemesine yardımcı olur.”
Kendinize şunu sorun: “Müşterilerimiz verileriyle ne yaptığımızı bilselerdi nasıl hissederlerdi?”
“Gizliliğe öncelik veren bir kuruluş inşa etmek, çok büyük miktarda veri toplamakla değil, müşterilerin güvenini kazanmak ve veri kalitesini korumakla ilgili. Teknoloji bize bu konuda yardımcı olabilir. Google Analytics 4 gizliliğe öncelik verecek şekilde tasarlandı. Google Ads Data Hub gibi platformlar, daha iyi pazarlama kararları alınmasını sağlamak için doğru ve toplu veriler sağlıyor. Tüketicilerin daha net gizlilik seçenekleri aradığı bu günlerde, İzin Modu kullanıcının tercihine saygı duymamıza ve kaybedilen davranış ve dönüşüm verilerini modellememize olanak tanıyor.”
Emre KOZAN ® sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.