1) Bizim bildiğimiz hani telefon, elektrik akımı ileten kabloları döşeme yeteneği olan becerikli gemilerdir. Bu gemilerin sadece iki kıyı arasında değil kıtalararası da çalışmak gibi marifetleri vardır, büyük düşünürler. Ama düşük hızlı bir motorları vardır. Yine de yaklaşık 5 millik bir hıza ulaşabilirler.
2) Geminin yer üzerindeki mesafesi itinayla ölçülür. Sonraları denizde karşılaşabilen engebeler için biraz olsun pay bırakılır ve aşağıya doğru yolculuk yapan kablonun uzunluğu bulunan mesafeye göre uygun hale getirilir.
3) Gemiler sahip oldukları sabit makaraları sayesinde hem kabloları toplayabilirler hem de onları döşeyebilirler. Döşeme işlemleri sırasında tanklarındaki kablolar alınır ve bir bakarsın kıç tarafına gelmiş, oradan da denize inmiş olur.
4) Bu gemilerin hareketleri kayıt altına alınır. Çünkü ilerde, tamir gerekirse işe yarayacağı bilinir.
5) Kabloların yolculukları heyecana vericidir, insanın kablo olası gelir. Önce kıyıdan aşağıda bulurlar kendilerini, derinlerdeki düzlükleri veya engebeleri aşarlar ve kalacak yeni bir kıta sahanlığı bulurlar, oradan da karaya geçerler, suda yaşamaktan kurtulurlar. Kabloların günlük hayattaki diğer muhtemel yaşamları da burada.
6) Biraz da tarih. İlk örnek bir romorkör, tanıştırayım bunun adı goliath. En şöhret sahibi, aynı zamanda en büyük olanı Great-easten. Kendisi Atlas okyanusu’nda başarıyla görev almıştır.
7) Ve son olarak burada bir harita var. Gemilerin nerelerde çalıştıklarını veya yaptıkları işleri görebilirsiniz. Okyanuslara bakıp bakıp hatırlayabilirsiniz.
Emre KOZAN ® sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.