1) İsimden de anlaşıldığı gibi bu tiyatro türünde oyuncular maskeleriyle birlikte sahneye çıkarlar. Gerçi, tiyatrocular her sahneye çıktıklarında zaten bir maske takarlar ama, bunu biz seyircilere göstermek istemezler. İşte bu tiyatro türünde her tiyatrocunun bir maskesi olduğuna artık inanabiliriz.
2) Bu tiyatro türüne ilk Antik Yunan tiyatrosunda rastlanabilir. Komedyalarda başka başka şekillerde 44 maske, tragedyalarda 28 maske kullanıldığı bilinir. 3) Maskeli tiyatroya sonraları bir halk tiyatrosu olan Commedia dell’Arte ‘da rastlanır. Burada herkes, maske kullanmazdı ve bu yüzden oyuncuları ikiye bile ayırmak mümkün. Aşık rolünde oynayanlar maskesizdi mesela. (İyi düşünülmüş bence de.)
4) Şöyle bir günümüze bakarsak, birçok yönetmen akla gelebilir, onları da sıralayalım: Brecht, Grotowski, Strehler
5) Bu tiyatro türüne gönül vermiş, tiyatro toplulukları da bulunuyor: Bread and Puppet Theatre, Theatre du Soleil
6) Maske tiyatrosu konusunda orijinal fikirler üreten bir topluluk daha var, onları da unutmayalım: Trastle. Sadece oyun oynamakla kalmıyorlar bu türün yayılması için çeşitli çalışmalarda da bulunuyorlar. Yani, yurt dışında istedikleri bir ülke seçerler ve meziyetlerini o ülkeye taşırlar. Ülkemize de gelen grup “ Sersemler Evi” adlı bir de oyun sergilemişler.
7) Son olarak youtube ‘a bağlanıyoruz. Ne menem bir şey olduğuna bakıyoruz.
Emre KOZAN ® sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.