“doç. dr. serkan anılır, 1973 te almanya’nın köln kentinde dünyaya geldi. bir işçi ailesinin üç çocuğunun en büyüğü.
(…)
1996’da yıldız teknik üniversitesi mimarlık fakültesi’nden mezun olup, aynı sene almanya buhaus akademisi’ne yüksek lisans için kabul edildi. 1997’de aynı üniverstenin bilgisayarlı tasarım kürsüsüne asistan olarak girip avrupa uzay havacılık dairesi’nin uzay istasyonu tasarımını yönetti. mühendislik lisansını yüksek teknolojili yapılar üzerine gerçekleştirdi.
1999 nisan ayında japonya’dan davet alarak tokyo üniversitesi’ne doktora eğitimi için geldi. aynı sene kajima şirketinin tasarım bölümüne girerek japonya’da yapılması planlanan 800 metre yüksekliğindeki dib-200 binasının tasarımını yönetti. projenin getirdiği yankı üzerine, 2000 yılında nasa’nın uzay asansörü çalışma grubuna davet edildi ve aynı yılın sonunda projenin başına getirildi.
2003’de uzay teknolojisi ve insan yerleşimleri üzerine doktorasını yazdı ve yardımcı doçent olarak japon uzay havacılık dairesi’ne tarihindeki ilk yabancı olarak kabul edildi. 2 ay sonra uzay asansörü projesini ata adı altında yenileyerek jaxa’da uzman ve öğrencilerden oluşan 58 kişilik bir grubun başına geçti.
bugüne kadar jaxa’nın hayabusa uydusunun tasarımı ve uluslararası uzay istasyonu’na eklenmesi planlanan kibo modülü’nün geliştirilmesinde rol oynadı.
ata uzay asansörü dışında yine jaxa’nın en önemli teknoloji programlarından biri olan güneş antenleri projesi’nde de kendi grubuyla anten tasarımlarını hazırladı. uydu ve antenler için hazırlanan tasarımlar bandai şirketi tarafından oyuncak haline de getirildi.
2005 mayıs ayında altyapıya gerek duymayan yapılar (infra-free structures) konseptini kurarak uzay teknolojisinin yeryüzü teknolojisine transferiyle doğal felaketler ardından insanlara yardım ve 3. dünya ülkelerine altyapıya gerek duymadan yaşama elverişli üniteleri tasarlayarak doçentliğini aldı ve tokyo üniversitesi mühendislik fakiltesi’nde en genç ve tek yabancı öğretim üyesi oldu.
2004 senesinde doktora yıllarında yazdığı 11. boyutta uzay teoremi ile cambridge universitesi fizik ödülü’nü ve 2005 senesinde bilim teknoloji dalında amerikan şeref madalyası’nı kazandı. aynı konuda japonya’da uzayın dışı adlı ilk kitabını hazırladı.
princeton ve hong kong üniversiteleri’nde konuk akademisyen olarak da görev yapan anılır, nasa johnson uzay merkezi ve nasa ames araştırma laboratuvarları’nın çalışmalarına da katılmakta. amerika uzay havacılık enstitüsü’nün tasarım ve mühendislik komitesi’nin eğitim ve teknoloji sorumluluğunu da üstlenen alnılır, 70’den fazla uluslararası yayına sahip ve marquiz grubu tarafından yayınlanan yüzyılın bilimadamları ansiklopedisi’ne de dahil edilmiş vaziyette.
mimar, bilimadamı ve astronot adayı olan ilk türk. tokyo’da yaşayan dr. anılır, altyapısız sistemler ve ilişkili yenilikçi sistemlerin çalışmalarına öncülük ediyor.”
yazıyı yeni harman’ın ocak sayısından alıntıladım.
dergide adamımızla yapılmış 7 sayfalık bir röportaj mevcut ki söyleşi şubat sayısında da devam edecek.
muhakkak okunmalı, zira serkan bey kariyeriyle olduğu kadar samimiyetiyle de oldukça etkileyici..
Emre KOZAN ® sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.