Shakers (Sallanan İnsanlar) Modern tasarım sürecinde önemli bir rol oynayan Shakers tarikatı, 18.yüzyıl ortalarında Ann Lee’nin Quakers grubuna katılmasıyla başlamıştır. Tam olarak 29 Şubat 1736 tarihinde İngiltere, Manchester’da kurulmuştur. Sadelik üzerine kurulan Shakers’lar bekar komün yaşama inanırlardı ve evlilikten ve geleneksel aile yaşamından kendilerini sakınırlardı. Fonksiyonellik, sadelik ve güzellik taşıyan, hayat için gerekli her türlü malzemeyi üretip, kendi kendilerine yetecek bir hayat biçimi yaratmışlardı. İbadet sırasında kendilerinden geçercesine yaptıkları dansları sebebiyle Shakerler (sallanan insanlar) adını almışlardı. Bir süre sonra Shakers’ın davranışları sakıncalı bulunur ve Ann Lee hapise atılır. Hapisten çıktığında hayatını toplumdaki yozlaşmayı ve kirlenmeyi gidermeye adayacaktır, bu nedenle beklediği ilgiyi göremediği İngiltere’den, Amerika’ya göç eder. 1776’da Amerika’ya taşınan Shakers 1874’de Ann Lee’nin ölümünden sonra New Haven’a yerleşir. 19.yüzyılın ortalarına gelindiğinde Shakers yaklaşık olarak 19 komünü ve 6000 üyeye ulaşmıştır. Shakers’lar dinden, ahlaktan, ürettikleri ürünlere kadar her konuda mükemmeli yakalamaya çalışmaktaydı. Shakers’ların bu bakış açısı günümüz modern dünyasının “form işlevi izler” felsefesinin temel taşlarını atmıştır. Shakers’lar ürettikleri mobilyaların hafif ve gerekmediği zaman ortadan kaldırılabilir olmasına dikkat etmekteydi. Bu nedenle bütün eşyaları asılabilicek şekilde üretilmiş ve evlerinde her duvarında bir uçtan diğer uca kadar askılar bulunmaktadır.

(Shakers’ların yaptığı bazı mobilya örnekleri)

Shakers’ların üretkenliği sadece mobilya alanında sınırlı değildi, bunların yanında kendi yiyicek, içeceklerini üretip bunlar için özel kutular ve ambalajlar yapmaktalardı.
Zamanla Shakers’ların yaşam biçiminin ortadan kalkmasıyla yavaş yavaş yok olmaktadır. Günümüzde çok az sayıda Shakers üyesi bulunmaktadır.


Emre KOZAN ® sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir Cevap Yazın