Bir Facebook işletme hesabı oluşturmak, online varlığınızı inşa ederken (bir web sitesi kurduktan hemen sonra) izlemeniz gereken ilk adımlardan biri. Facebook, sevimli hayvan videolarından ve eski lise arkadaşlarınızın hayatını takip etmekten çok daha fazlasını sunar. Her türlü sektör için uygulanabilecek pazarlama stratejileri için benzersiz öneme sahip bir platformdur: işletme sahipleri, sanatçılar, serbest çalışanlar, siyasi figürler ve diğer birçok profesyonel tarafından kullanılabilir.
Dünyanın en büyük sosyal ağı, işletmenizi veya markanızı internette tanıtmak için harika yöntemler sunuyor. Bugün, bunlar arasında en etkili sosyal medya pazarlama araçlarından birini ele alacağız: Facebook işletme hesabı.
Bu yazımızda sizlere, çok sayıda beğeni ve takipçi getirecek bir Facebook işletme hesabı açmanın yollarını göstereceğiz. Ama bununla da kalmıyoruz. Hayranlarınızın sayfanıza ilgi duymaya devam etmesini sağlamak için etkileyici kitle sayılarını elde ettikten sonra neler yapmanız gerektiğine dair ipuçları da vereceğiz.
Facebook işletme hesabı ve kişisel profil arasındaki farklar
Facebook işletme hesabınızın nasıl olması gerektiğine geçmeden önce, bazı temel terimleri açıklığa kavuşturalım. Muhtemelen, Facebook pazarlama sisteminin bireysel kullanıcılara kendi hesabınızdan sunduğu seçenekleri zaten biliyorsunuz. Bununla birlikte, kişisel bir hesap oluşturmanın aksine, bir Facebook işletme hesabı, şirketinizi veya kuruluşunuzu temsil etme, hedef kitlenizle etkileşim kurma ve markanızı online ortamda güçlendirme amaçlarını taşır. Bu amaçlara ulaşmak için Facebook işletme hesapları, sıradan kişisel hesaplarda bulunmayan özel araçlar içerir. Bunlardan bazıları:
-
Gönderileri önceden planlama
-
Belirli gönderiler için belirli kullanıcı gruplarını hedefleme
-
Birden fazla yöneticinin ve editörün Facebook işletme hesabını yönetmesine izin verme
-
Müşterilerden gelen yorumları toplama ve görüntüleme
-
Ücret karşılığında reklam oluşturma ve gönderileri tanıtma
-
Sayfanızın etkinliğini analiz etme ve sosyal medya paylaşımlarınızın başarısını takip etme
Ancak Facebook işletme hesabını kişisel profillerden ayıran tek şey bu özellikler değil. İçeriğinizin doğası ve gönderileri yazdığınız ton, bir birey olarak dahil olabileceğiniz sıradan sosyal medya etkileşimlerinden farklı olmalı.
Hazırlık yapın
Facebook işletme hesabınızı oluşturmadan önce biraz araştırma yaparak işe başlayın. Hedef kitlenizi, onlarla en verimli şekilde nasıl etkileşime geçebileceğinize dair iyi bir fikir edinmek için iyice inceleyin: Hedef kitlenizin ilgisini neler çekiyor? Sosyal medyada nasıl iletişim kuruyorlar? Ne tür bir konuşma tarzını ve görsel dili tercih ediyorlar? Sektörünüzdeki ünlü markaların ve sizinkine benzer küçük işletmelerin Facebook işletme hesaplarını inceleyerek bu soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.
Bu bilgilerle, gönderi ve iletişim stratejinizi geliştirmeye başlayabilirsiniz. Gelecek gönderiler için yoğun ilgi potansiyeline sahip bir konu listesi hazırlayın ve online varlığınız için hangi sıklıkta gönderi paylaşmanın faydalı olacağını belirleyin.
Muhteşem görseller oluşturun
Facebook söz konusu olduğunda, harika görsellerin gücünü yok sayamazsınız. Sayfanızın ilk günden itibaren son derece çarpıcı görünmesini sağlamak için görsellerinizi lansmandan önce hazırlayın. Büyüleyici bir kapak fotoğrafına ve işletme profil resmine ek olarak, lansmandan sonra yayınlanacak en az birkaç albüm için fotoğraflar hazırlayın. Daha iddialı ve etkileyici görselleri daha büyük bir takipçi kitlesine ulaştığınıza yayınlamak için saklamayı unutmayın. Ürünlerinizin, çalışma alanınızın (işletmenizin fiziki bir mekanı varsa) veya katıldığınız ya da ev sahipliği yaptığınız etkinliklerin profesyonel fotoğraflarına yatırım yapmak önemli. İşletmenizin türüne bağlı olarak video içeriği de hazırlamak isteyebilirsiniz. Harika sosyal medya video fikirleri arasında; ürünlerinizin kullanım halindeki bir gösterimi, bir uzman olarak paylaşabileceğiniz ipuçları ve öneriler, mutlu bir müşteriyle yapılan röportaj veya nasıl çalıştığınıza dair bir sahne arkası içeriği yer alabilir.
Etkileyici bir ‘Hakkında’ açıklaması yazın
Başarılı bir Facebook işletme hesabını ziyaret ettiğinizde, ‘Hakkında’ bölümü hemen fark edilir. Markalar bu alanı, sunduklarının ve neden kendi alanlarında en iyi ismin onlar olduğunun kısa bir açıklamasını yapmak için kullanırlar. Facebook, işletme hesabınızı oluşturma sürecinin bir parçası olarak bu açıklamayı girmenizi ister. Bu yüzden bu kısmı daha önceden hazırlayın. Bu kısa metnin hem ilham verici hem de konuyla alakalı olması gerekir. İlham mı arıyorsunuz? Her biri kendi tarzında kuvvetli olan iki farklı yaklaşım için Skittles ve Netflix’in ‘Hakkında’ bölümlerine bir göz atın.
‘Hakkında’ bölümünü; web sitenizin linkini, iletişim bilgilerinizi ve varsa işletme adresinizi eklemek için de kullanmalısınız. Bu ayrıntılar, sayfanızın ana sekmesinde görünür ve genellikle sizinle iletişim kurmak isteyen ziyaretçiler tarafından kullanılır. Ayrıca gerçek ve ulaşılabilir bir iş yaptığınızı göstererek markanızın güvenilirliğini de ortaya koyar.
Mükemmel kullanıcı adını bulun
Facebook işletme hesabınız için seçtiğiniz kullanıcı adı iki nedenden dolayı çok önemli. Birincisi, bu ad sayfanızın URL’sini belirler. Birileri adeta klavye başında uyuyakalmış gibi görünen bir bağlantıya takılıp kalmak istemezsiniz, Facebook.com/FunTimeJourneysFloridaTravelCompany gibi. Bunun yanı sıra, mevcut ve potansiyel tüm takipçileriniz, şirketinizi Facebook’un arama motorunda arattığında kullanıcı adınız görünür. Sayfanızın, görüntülenecek birçok arama sonucu arasında kolayca ayırt edilebilir olduğundan emin olmalısınız. Son olarak, takipçiler sizi bir gönderide veya yorumda etiketlemek istediklerinde sayfa kullanıcı adınızı kullanırlar. Adınız yeterince tahmin edilebilir değilse, sayfanızı bulamazlar ve siz de onlarla etkileşim kurma fırsatını kaçırmış olursunuz.
Anında yayınlayın
Artık sayfanız yayınlanmaya hazır olduğuna göre, işe koyulma zamanı geldi. Sayfanızı tanıtmak için çaba harcamaya başlamadan önce, daha önceden hazırladığınız içerikleri ekleyin. İlk kez gelen ziyaretçilerin boş bir sayfayla karşılaşmasını istemezsiniz. Harika fotoğraflar içeren birkaç gönderi (en az üç) yayınlayın. Markanızı Facebook topluluğuna tanıtan ve kullanıcıları iletişime geçmeye teşvik eden bir “Hoş Geldiniz” gönderisiyle başlayabilirsiniz. Bu gönderiler, gerçek bir takipçi kazanmadan önce yayınlanacağından, sağlam fikirlerinizi sonraki gönderiler için saklamanız daha akıllıca olacaktır.
Sabitlenmiş Gönderiler kullanın
Geçmiş gönderiler, yenileri yayınlandıkça zaman tünelinizde alta doğru itilerek zamanla görünürlüğünü kaybeder. Ziyaretçilere vurgulamak istediğiniz belirli bir mesajınız varsa, bunu bir gönderi olarak yayınlayabilir ve ardından sayfanın en üstüne sabitleyebilirsiniz. Bu sayede gönderi, zaman tünelinizin en üstünde “takılı kalır” ve ziyaretçilerin gördüğü ilk şey olmayı sürdürür. İstediğiniz zaman gönderinin sabitlenme özelliğini kaldırabilir ve hatta vurgulamak istediğiniz farklı gönderiler arasında geçiş bile yapabilirsiniz.
CTA’lerinizi özelleştirin
Türkçe’de eylem çağrısı ya da hareke geçirici mesaj olarak bilinen call-to-action (CTA)’lar, online kitlenizi hemen harekete geçmeye yönlendiren kısa ifadelerdir. Facebook işletme hesabınız söz konusu olduğunda, CTA’lerinizi Facebook’un kültürüne ve bu platformda birlikte çalıştığınız markalaşma diline göre özelleştirin. Takipçilerinizden bülteninize abone olmalarını, gönderilerinize yorum yapmalarını veya bunları paylaşmalarını, web sitenizi ziyaret etmelerini veya ürün satın almalarını istiyorsanız, CTA’lerinizi daha etkili hale getirmek için görsel ve sosyal bir platform olan Facebook’un güçlü yönlerinden yararlanmalısınız.
Takipçilerinizi hemen harekete geçirmek için büyüleyici görseller ve sağlam etken fiiller kullanın. Onlara kazanacak bir şeyleri olduğunu gösteren açık bir neden sunun. CTA’inizi hedefinizle alakalı hale getirmek için trend olan konuları, özel günleri veya tatilleri işin içine katın.
Messenger’ı kurun
Tıpkı kişisel profillerde olduğu gibi işletmeler de takipçileriyle özelden ve doğrudan iletişim kurmak için Facebook Messenger’ı kullanabilir. Bu, şirketler ve markalar açısından takipçiler ve potansiyel müşterilerle bire bir görüşmeler yapmak için harika bir araçtır. Messenger ile soruları anında yanıtlayabilir, rezervasyonları alabilir ve kişiye özel sosyal müşteri hizmetleri sunabilirsiniz.
Messenger’ı bir iletişim seçeneği olarak sunmak için 7/24 online olmanız gerekmez. Facebook, çalışma saatlerinizi ayarlamanıza olanak tanır, böylece Messenger yalnızca siz müsait olduğunuzda aktif modda olur. Facebook sohbet robotunu temel sorular ve cevaplar için bile kullanabilirsiniz, bu sayede takipçilerinizin destek kalitenizden memnun kalmalarını sağlayacak bir fırsatı da kaçırmamış olursunuz.
Davetler gönderin
Takipçi tabanınızı oluşturmanın en etkili yollarından biri, kişisel profiliniz üzerinden davetiye göndermektir. Özellikle sayfanızın henüz çok genç ve taze olduğu ilk aşamalarda Facebook arkadaşlarınızı harekete geçirmek, sayfanızın ‘Beğeni’ sayısında size büyük bir destek sağlayabilir. Meslektaşlarınızdan ve arkadaşlarınızdan sayfanızı yaymalarını ve kendi arkadaşlarını da sayfanızı beğenmeye davet etmelerini isteyin.
Takipçi tabanınızı genişletin
Henüz gelişmekte olan bir Facebook işletme hesabının sahibi olarak, insanların kendiliğinden gelip sizinle etkileşime geçmesini bekleyemezsiniz. Sayfanızı tanıtma ve sayfanızın ‘Beğenilerini’ arttırma konusunda proaktif olmanız gerekir. Neyse ki Facebook, sayfa yöneticilerinin yeni takipçiler çekmesi için çeşitli yöntemler sunuyor:
Düzenli olarak ilgi çekici içerikler yayınlayın: Gönderileri, hedef kitlenizin sunduğunuz ürün veya hizmetleri daha çok görmek istemesini sağlayacak şekilde tasarlayın. İster Facebook canlı yayınına geçin ister interaktif kampanyalar oluşturun – mükemmel içerik, insanları sayfanıza çekecek bir numaralı özelliktir.
Takipçileri teşvik edin: Facebook’un, işletme sahiplerine sunduğu en büyük avantaj, yalnızca ‘Paylaş’ tuşuna tıklamasıyla mevcut takipçileri destekleyicilere dönüştürebilmesi. Gönderinizi kendi ağlarında paylaşanlara özel promosyonlar, hediyeler ve fırsatlar sunarak bu dönüşümü başlatın. Takipçilerinize destekçiniz olmaları için iyi bir neden verin.
Sanal topluluk oluşturun: Kendi işinizle alakalı diğer markaları, sanatçıları veya kuruluşları araştırın ve onların sayfalarını takip edin. Benzer bir ağın parçası olmak, içeriğinize daha fazla görünürlük kazandırır.
Ücretli tanıtımları değerlendirin: Bu seçenek, erişiminizi arttırmanın etkili bir yolu. Herhangi bir kredi başvurusunda bulunmanıza gerek yok – harcamak istediğiniz miktara kendiniz karar verebilirsiniz. Ayrıca, tanıtılan gönderilerinizi hangi grupların göreceğini belirleme olanağı, yüksek düzeyde hedeflenmiş bir kitleye erişmenizi sağlar. Daha fazla bilgi edinmek için Facebook reklamcılığına yönelik en iyi uygulamaları özetleyen bu rehbere göz atın.
Doğrulanmış olun
Bazı Facebook işletme sayfalarının kullanıcı adlarının yanında bulunan küçük onay işaretini hiç fark ettiniz mi? Bu ikon, takipçilere Facebook’un bu sayfayı gerçek ve güvenilir olarak doğruladığını bildirir. Sayfanızın doğrulanması, güvenilirliğinizi arttırır ve potansiyel müşterilere ‘gerçek’ olduğunuzu gösterir. Sayfanızın doğrulanmasını sağlamak için Facebook’un yönergelerini takip edin.
Sayfa sanatının ustası olun
Özenli bir yönetici olun: Facebook sayfaları, markanızın güzel fotoğraflarını yayınlamak için oluşturulmuş bir alandan daha fazlasıdır. Facebook işletme hesabınızı bir iletişim kanalı olarak görün ve takipçilerinizle yakın ilişkiler kurun. Yorumlara, ziyaretçilerin gönderilerine veya özel mesajlara zamanında yanıt verdiğinizden emin olun. Cevap verdiğinizde, ilgili takipçiye sorular sorarak sohbeti sürdürmeye çalışın ve ilginizi hissettirin.
Facebook’un içerik seçeneklerini keşfedin: Sayfanız, Canlı video yayınlarından anketlere, özel etkinliklere ve tekliflere kadar çok sayıda içerik yayınlama yolu sunar. Bu özelliklerin nasıl çalıştığını, hangi yeni Facebook özelliklerinin çıktığını ve bunların sayfanızı tanıtmanızda veya etkileşimi arttırmanızda ne gibi faydaları olacağını öğrenmek için yeterli zamanı ayırın.
Sayfa istatistiklerinizi analiz edin: Bir Facebook işletme hesabı sahibi olmanın değişmez bir parçası, içeriğinizin performansını ölçmek ve izlemektir. Facebook’un analiz aracı Insights, yeni en yakın arkadaşınız olacak ve sayfa aktiviteleriniz hakkında nelerin çalışırken nelerin çok da iyi olmadığına dair bilmeniz gereken her şeyi size söyleyecek. İçerik stratejinizi geliştirmek ve yeni hedefler belirlemek için bu bilgilerden faydalanın.
Silvya Benzeray
Wix Blog
Emre KOZAN ® sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.