Son dönemlerde ağırlıklı olarak moda dünyasında kullanılmasına rağmen yeni bir kavram yaşamımızda yer etmeye başladı. Bu kavram 1980 li yıllardan itibaren tutulmaya başlayan Vintage.
Vintage kavramı şarapçılıktan ithal edilmiş bir kavram. Şarap üretiminde şarapların kalitesini, belli bir döneme ait oluşunu vurgulamak için kullanılıyor. Vintage Latince bir kelime olan ‘vinus’tan, yani ‘şarap’tan geliyor. Günümüzdeki kelime anlamı, bağbozumu şarabın üretim yılı yani yaşı gibi anlamlar çıkabilir. Vintage bir şarap, yıllanmıştır ve iyidir, hatta belki de az bulunan bir şişedir. Vintage giysi eski olmasına eskidir ama aynısından milyon tane olan eskici malı değildir. Vintage giysi eski ama tek veya özel. Vintage aynı zamanda cesarettir. Çünkü topluluktan farklı düşersiniz. Kendi tarzınızı ve stilinizi yaratırsınız. Küf kokan vintage mağazalarını dolaşırken, aynı zamanda tarihle aranızda bağ kurarsınız. Vintage ağırlıklı olarak moda için kullanılsa da, mobilya, müzik aletleri vb gibi eşyalar için de kullanılır. Peki ne oldu da son dönemde bit pazarı popülerleşti? annemizin, hatta anneannemizin kıyafetleri değere bindi?

Bir anda bütün dünyayı saran, bir karşı çıkışın resmi olan Vintage moda devlerinin de dikkatini çekmeye başladı. Öyle ya! Tek tipe, tekelleşmeye, bize dayatılana, popüler kültüre karşı çıkan vintage bertaraf edilmeliydi. Bunun için de moda devleri onu yok etmek yerine ele geçirmeyi seçtiler. Artık karşı duruşun resmi susmuştu. Filozof ve sosyolog Gilles Lipovetsky’, ‘Les Temps Hypermodernes’ (Hipermodern Zamanlar) adlı kitabında vintage kavramına ilginç bir yorum getiriyor. ‘Vintage’ olgusunun, günümüz insanının geleceğe olan tereddütlerini eskiye dönüşle ifade ettiğini belirten Lipovetsky, nostaljiyi güncelleştirmenin bir satış malzemesi haline getirildiğini ve önemli bir pazarlama silahına dönüştürüldüğünü belirtiyor. Birçok ürünün tanıtımında kullanılan bu nostalji eğilimi reklam dünyasına da yansıyor. Artık karşı duruşun resmi tamamiyle sustu. Son dönemde bütün her yerde vintage kavramıyla karşılaşmamız da bundandır. Bundandır ki! Yıllardır biriktirdiğim bütün vintage giysilerimi elden çıkardım.
İstanbul’daki Vintage Mağazalar

Bizdeki vintage mağazalar ağırlıklı olarak yurtdışındaki bit pazarlarından, sosyetemizden mal topluyorlar. Bu konuda Londra ve Paris başı çekiyor. Nişantaşı, Bebek gibi mağazalar marka ürünlere öncelik verirken, Beyoğlu özü gereği undergrounda yöneliyor.

Nişantaşı- Ece Sükan’ın Vintage Mağazası, Stilistan
Ortaköy- Zanane
Taksim- Aznavur Pasajı, Terkos Pasajı

 


Emre KOZAN ® sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir Cevap Yazın